0

Studier i USA

Da var det 19. desember!

Den 30. november fullførte jeg søknaden min til college i USA. Siden det er ganske dyrt der og at man må betale avgift per skole man søker, så valgte jeg å søke til én skole.

Som dere vet om dere har lest bloggen, var jeg på utveksling forrige skoleår i Los Angeles, California, og jeg likte området velidig godt. Derfor søkte jeg til University of California Los Angeles, eller UCLA som det oftest blir kalt. Når man søker til en UC skole (University of California) velger man by og en "major", og  (hvis det er mulig) en "alternate major". Jeg søkte skuespill som "major" og Film & TV som "alt major". "Major" er hovedfaget du vil studere, mens en "alternate major" er andre valget.

 

Søknaden til UCLA var ganske rett fram, og man trenger ikke å skrive noen "essay" eller ha en "teacher recommendation", sånn som man måtte før. Nå trenger man det kun hvis man må fylle ut en "supplemental application", som er at du må sende inn ekstra ting i tillegg til søknaden som alle fyller ut på nett, men det står på siden om du trenger det eller ikke. På den vanlige søknaden var det eneste som var litt forvirrende at man fyller 2. og 3. klasse som 12th grade! haha! Og når jeg fylte ut eksamener som jeg vet jeg skal ha, men ikke hvilket fag, endte jeg opp med å skrive "unknown subject", så jeg håper det går greit.

En ting til er at i USA har de noe som heter "Honor Level" og "Advanced Placement", som vi ikke har i Norge. Siden Jeg har vært i USA, selv og vet hvilket nivå den typen fag er sammenliknet med her, ble jeg litt usikker på om jeg skulle sette "HL" eller "AP" på noen av fagene, eller bare sette alle som "NH" (Not Honors/AP). Jeg endte opp med å sette 1T, Spansk II, R2, Kjemi 2 og Spansk III, som "HL", men fant ut etterpå at R2, Kjemi 2 og Spansk III er "AP", men men.... Grunnen til at jeg satte 1T og Spansk II på "HL", er fordi 1T er tilsvarende "Honors Pre-Calculus", og er matematikk på et høyere nivå enn 1P (som ville vært "NH"); spansk II i Norge (IKKE I+II) tilsvarer "Spanish IV" i USA, som også er "HL", og det er et høyere nivå fremmedspråk enn hvis man begynner med nivå I i første klasse. På språk (ikke engelsk) må man sette hvor mange år man har hatt det,derfor skrev jeg spansk som "High School Course taken in 8th Grade" slik at det ble "Year 1 Language Other than English", og deretter fylte inn High School (9th-12th). På Norsk satte jeg det som "Year 4+......" på alle årene ;) Forresten, skrev jeg alle fagnavnene på engelsk, så "Norsk, skriftlig, hovedmål", ble "Norwegian, written, hovedmaal" osv.

 

Bilderesultat for ucla campus

Når det gjelder TOEFL or IELTS testene, så har jeg ikke tatt noen av dem, så lenge man har over 4 i engelsk skal det være greit uten, i tillegg til at jeg har bodd ett år i USA, men om du er usikker når du skal søke, så er det bare å spørre rådgiver på skolen eller gå inn på ansa.no, som har mange hjelpsomme tips til å søke videre utdanning i utlandet (lenken er til studier i USA). Jeg tok heller ikke SAT eller ACT prøvene, men det skal også være greit, så lenge man har en god grunn til å ikke ha tatt dem. Da jeg var i USA tenkte jeg ikke noe særlig på at jeg kom til å søke college der, og jeg tenkte rett og slett ikke over å ta noen av dem. Da jeg begynte å fylle ut søknaden, skulle jeg melde meg på SAT i Oslo til 3. desember, men det var fult og samme var det med ACT (dette var i oktober), og det var den eneste datoen før jul jeg hadde tid til å ta den... Ringte til og med UiO som har prøven i Oslo, men det var ingenting de kunne gjøre for å hjelpe meg. Derfor endte jeg opp med å skrive i søknaden at jeg ikke tok SAT eller ACT (man tar kun én av dem) fordi det ikke var noen ledige plasser igjen, og at det kun er ett sted som tilbyr prøven i mitt nærområde, som jeg regner med er en gyldig grunn for å ikke ha tatt dem.

 

På slutten av søknaden skal man svare på velge 4 av 8 spørsmål å svare på med maks 350 ord per spørsmål (som da er istedet for å skrive langsvar "essay"). Spørsmålene var veldig greie, og siden man kun må svare på 4 av dem, svarte jeg selvfølgelig på de jeg følte jeg kunne svare best på. Etter det var det bare å se over hele søknaden, også sende den inn!

I tillegg til den vanlige søknaden, måtte jeg fylle ut en "supplemental application" der jeg måtte sende inn ett "Personal Essay", et "Challenge Essay", en "Creative Writing" tekst, to "Teacher Reacommendations", og fylle inn informasjon om meg selv slik som i den vanlige. Jeg hadde skrevet alle tekstene på forhånd unntatt "Challenge Essayet", som var at du måtte skrive om hvordan du greide å komme deg gjennom en utfordring du har hatt i livet ditt, som var ganske greit. "Personal Essay" hadde jeg skrevet i engelsk i fjor, så jeg brukte den, siden den faktisk var ment for å kunne brukes til college søknad på ordentlig. "Creative Writing" kan være hva som helst som ikke er prosa, så jeg tok utgangspunktet i en kort novelle jeg hadde skrevet fra før som jeg var fornøyd med. Fristen til denne delen av søknaden var 7. desember. Jeg har også enda en "supplemental application" for skuespiller majoren, som er en eventuell audition neste år, som har frist 13. januar.

For nå er dette alt som har skjedd med søkeprosessen til UCLA. Jeg vet at det virker mye mer omfattende enn søknaden til England (som jeg skrev om i tidligere innlegg), men det var det også siden de spør om mye som kun finnes i USA, og kan være litt forvirrende å svare på, sammenliknet med England som hadde en mye enklere prosess. Det er hvert fall min personlige mening, når jeg sammenlikner de to.

 

Håper du har hatt en super siste skoleuke!

- Sandra

No comments

Write a new comment

hits